Dopis spoluobčanům

Naši milí,

jak už všichni nejspíš víte, rozhodly jsme se po důkladném uvážení ukončit údržbu krojů ve vlastnictví obce Telnice. Pracovaly jsme pro vás rády a nelitujeme rozhodnutí, jímž jsme se před dvanácti lety přidaly k projektu, který Telnici přinesl obnovu jak stárkovských krojů, tak i ženáčských. Děkujeme obci Telnice za plodnou spolupráci, stejně tak i všem, pro které jsme tyto obecní kroje připravovaly.

Jelikož se ohledně ukončení naší spolupráce mezi lidmi objevují různé dohady, rády bychom vše uvedly na pravou míru. Věřte, že současných 24 párů obecních krojů pro svobodné stárky a 4 páry pro ženaté jsou i naším dítětem, proto rozhodnutí o ukončení údržby obecních krojů pro nás nebylo vůbec jednoduché.

Zaslechly jsme, že náš odchod má být následkem nízké nabídky na odměnu za vykonanou práci. Rozhodně tomu tak není! Nikdy jsme se o obecní kroje nestaraly kvůli penězům. Všechny kroje ušijeme, škrobíme a žehlíme, chystáme s velkou dávkou lásky a víry v hlubší smysl naší práce. Dobře si uvědomujeme, že tím pomáháme znovu do společnosti navracet dávné tradice, ukazovat lidem krásu původních lidových oděvů, připomínat kdysi zažité zvyky a kulturu, kterou předchozí generace žily. Když vám to v našich krojích hezky sluší a cítíte se spokojeni, je to pro nás vždycky tou největší odměnou.

Kromě toho jsme si ale také uvědomily, že někteří členové současného vedení obce nesdílejí stejný pohled na kroje, tradici a kulturu, což nám od nich bylo už dříve jasně dáváno najevo. Nezbývá nám tedy než tento jejich názor respektovat. Pro nás to však znamená, že za takových podmínek už nedokážeme dále pokračovat v práci, kterou jsme pro obec doposud vykonávaly. Věříme, že naše rozhodnutí pochopíte.

To vše ale neznamená, že s telnickými kroji končíme úplně. Rády vám své služby poskytneme v naší dílně na Masarykově náměstí, kde si můžete nechat (stejně jako doposud) ušít, naškrobit či půjčit kroj pro vás, nebo vaše děti na telnické hody či pro jinou příležitost. Vlastníme totiž řadu svých vlastních telnických krojů, které vám i nadále nabízíme k zapůjčení. Telnické kroje ale i pro chasy i jednotlivce z blízkého i širého okolí budeme šít dále. Budeme se vám snažit vyhovět ve všem, co bude v našich silách.

Vážíme si letité, a snad i úspěšné spolupráce s obcí Telnice a jsme vděčné za veškerou podporu, vstřícnost a spolupráci. Obci přejeme, aby se jí podařilo najít zodpovědného, pečlivého a obětavého správce našich obecních krojů. Každý, kdo si to někdy zkusil, dobře ví, jak nelehká a časově i prostorově náročná práce to je. Ať se vám i telnickým krojům dobře daří!

Renata a Iva Jahodovy

 

1.
2.
eryaman dershaneler
publikační systém: Synetix
©2006-2024 Obecní úřad Telnice
izmir travestiler 2023